/
  • Naturalis in Leiden heeft een nieuwe attractie. Een digitale graffiti muur! Op een groot scherm beweegt een dinosaurus. In een bak naast het scherm staan spuitbussen. Als je een spuitbus op de dino mikt dan komt er geen verf uit, maar toch verandert de huid van de dino op het scherm. Er is een spuitbus voor schutkleur, eentje voor albino-wit, eentje voor blauwe schubben. Zo kan je zelf de bontste dino ooit maken.

   Luuk "verft" de staart van de dino.

   Luuk "verft" de staart van de dino.

   Onze graffiti-dino

   Onze graffiti-dino

   Naast het scherm staat een grote rode knop. Als je daar op drukt wordt jouw graffiti-dino naar je gemaild.

   Natuurlijk wil ik weten hoe het dino-graffiti-scherm werkt. Ik bekijk de spuitbussen goed en zie dat er onder het lampje van de "verf-mond" nog een LEDje verstopt zit. Aan de kleur te zien een infra-rood LED: dezelfde soort LED als in een afstandbediening. Het zou me niets verbazen als er in de spuitbussen een Arduino zit die via de infra-rood LED een code laat uitsturen: "ik ben de albino-wit-spuitbus". Die Arduino heeft stroom nodig. De spuitbussen staan in een houder en ik vermoed dat ze daar contactloos opgeladen worden.

   Links: de spuitbus met de infra-rood LED verstopt boven de "e". Rechts: de contactloze oplaadpunten.

   Links: de spuitbus met de infra-rood LED verstopt boven de "e". Rechts: de contactloze oplaadpunten.

   Hoe ik dat weet? De infra-rood LEDs heb ik eerder gezien: toen ik mijn Wii aan het hacken was voor mijn TU Delft werk. Contactloos opladen heb ik al eens verwerkt in een draadloos oplaadbare lamp voor de Maakbare Wereld in de Volkskrant. Door mijn maak-ervaring herken ik technieken in het werk van andere makers, de makers van het dino-graffiti-scherm in dit geval.

   Dit soort technieken zijn in musea vrij nieuw. Vroeger was het veel te duur om voor één musea een interactief stuk technologie te maken. Maar met Arduino's, en de onderdelen op electra websites zoals Adafruit, Sparkfun of in Nederland Floris.cc kunnen dit soort projecten relatief goedkoop gemaakt worden.

   Het dino-graffiti-scherm is populair: om te zorgen dat bezoekers niet continu om de spuitbussen staan te vechten hebben de mensen van Naturalis in de zalen voor het dino-graffiti-scherm wat in- en afleidende dino zaken uitgestald zoals een echt T-rex skelet. Ook leuk.

   Eye to eye with a destructive monster with remarkable small hands... @museumnaturalis #trix

   A post shared by Rolf Hut (@researchrolf) on

   PS, Yuri meldde me dat het dino-graffiti-scherm is gemaakt door YIPP uit Amsterdam. Op hun website staan nog meer projecten die ze gemaakt hebben!