/
  • Opeens is iedereen bezorgd over kankerverwekkende knakworsten. Een probleem waar ik me al veel eerder zorgen om maakte. Niet vanwege de knakworst zelf, maar vanwege de bereidingsmethode die ik bedacht had: elektrocutie!

   Het lijkt zo'n leuk en simpel idee: als je stroom door een worst jaagt, wordt alle elektrische energie omgezet in warmte: de efficiëntste manier van voedsel verwarmen die je maar kan verzinnen. Mijn testopstelling was net zo levensgevaarlijk als hij leuk was: twee vorken direct op het lichtnet, met een knakworst ertussen. Werkt ook prima: in 30 seconden was de worst warm. Maar: waar de knakworst op de vork zit, komt er hele vieze, groen-blauwe uitslag op de worst: dat kan niet goed zijn.

   Mijn uiteindelijke oplossing: zoutbaden en platina-elektrodes. Dan krijg je in ieder geval geen kanker van de bereidingswijze, alleen maar van de knakworst zelf1. Hoewel: mijn methode is ook niet echt veilig: de kans de je jezelf per ongeluk elektrocuteert is aanzienlijke groter dan dat je kanker krijgt. Mijn knakworst-elektrocutie-festivalkraam-ding is daarmee het gevaarlijkste ding van de 27 dingen in Rolfs Maakbare Wereld, mijn nieuwe boek: nu in de winkel en op bol.com!

   1Relativering: 50 gram bewerkt vlees, zoals knakworst, per dag, verhoogt de kans dat je ooit in je leven darmkanker krijgt van 4.0 procent naar 4.7 procent.