Denk goed na voordat je het ene science fiction boek afdoet als "comedy" terwijl je het andere "serieus" noemt. Hoewel ik tot gisteren ook dacht neural nanonics waarschijnlijker zijn dan de infinite improbability drive, ben ik vandaag iets voorzichtiger.
Even tussen alle stellingen door kon ik namelijk dit nieuws niet negeren: Attractive photons in a quantum nonlinear medium. Het is natuurkundige gelukt om fotonen, de massa-loze elementaire deeltjes waar licht1 uit bestaat zich te laten gedragen alsof ze massa hebben. Op die manier kan je van fotonen moleculen maken. Moleculen van licht: de wetenschappers op Harvard en MIT die hieraan werkten zien direct toepassingen. En de persdienst weet natuurlijk de lightsaber erbij te halen.
Mij schoot iets anders te binnen. Steven Hawkings beargumenteert in zijn serie "Steven Hawkings Universe" dat het universum zo groot is dat de meest onwaarschijnlijke zaken waarschijnlijk wel ergens voorkomen. Als het ons lukt om in een lab moleculen van licht te maken, dan moeten er ergens wel natuurlijk voorkomende moleculen van licht zijn. En waar moleculen zijn, zijn mogelijk ook complexe moleculen, zoals... leven? Levende wezens, gemaakt van licht. De hooloovoo, een hyperintelligente kleur blauw, blijkt dus nog niet zo'n raar idee van Douglas Adams. Als het nog had gekund, had ik een elfde stelling aan mijn proefschrift toegevoegd:
De hyper-intelligente kleur blauw bestaat
1 en radar, x-ray, microwave, radiogolven, etc.