/
    • "Yeah, well, that is, like, your opinion, man"1. Zeven jaar gestudeerd, vier jaar gepromoveerd, plus een carrière in virologie, maar het blijft natuurlijk "je mening". Elke keer dat Ab Osterhaus uit komt leggen dat vaccins wel werken, eist "hoor en wederhoor" dat we ook een tegengeluid zoeken. Dus komt weer die bezorgde ouder2 in beeld om te zeggen dat hij/zij iets naars op internet heeft gelezen.

      De dag dat ingenieurs een dik en genuanceerd rapport over de gevaren van schaliegas publiceren mogen mensen op straat in Boxtel voor de camera zeggen dat ze het niet met de conclusies eens zijn. What… the… f#ck?? Heeft iedereen in Boxtel en een middag het rapport bestudeert? Is Boxtel een dorp vol geologen en geohydrologen?

      De mening van "de man in de straat"3 is blijkbaar belangrijk voor journalisten. Maar ook politici kunnen er wat van. Veel kamervragen openen met: "Is de minister bekend met artikel X uit krant Y?". Kamerleden volgen journalisten en journalisten volgen "de man in de straat". De allerergste kamervragen zijn van de vorm: "Is de minister zich ervan bewust dat volgens een onderzoek van Maurice de Hond meer dan X% van de bevolking het niet eens is met zijn beleid en zo ja, is de minister van plan zijn beleid aan te passen aan de mening van de bevolking?". Deze kamervraag vind ik net zo onzinnig als mensen in een winkelcentrum in Boxtel vragen naar hun mening over een schaliegas rapport. Het antwoord van de minister zou moeten zijn: "Ik ga graag de discussie aan met iedereen die de beleidsstukken plus economische ramingen van mijn beleid heeft bestudeerd en daar gerichte vragen over heeft. Gelukkig heeft de bevolking van Nederland u, als tweede kamerlid, het mandaat gegeven om namens hen deze stukken door te nemen en mij en mijn beleid kritisch doch rechtvaardig te beoordelen en controleren. Ervan uitgaande dat u niet enkel de onderzoeken van dhr. de Hond, maar ook de beleidstukken ter voorbereiding van deze vergadering heeft gelezen sta ik open voor de inhoudelijke vragen die u namens de Nederlandse bevolking voor mij heeft."4

      Functiescheiding is een van de pilaren van ons economisch succes: ik leid jullie kinderen op tot innovatieve ingenieurs, jullie zorgen dat ik in de winkel brood kan kopen, dat de post bezorgd wordt en dat de overheid gecontroleerd wordt. Als ik zelf mijn brood moet bakken, mijn brieven moet bezorgen en alle beleidstukken uit Den Haag moet doornemen, hou ik niet genoeg tijd over voor de opleiding van jullie kinderen. Dus als ik, eens in de vier jaar, aangegeven heb dat jij namens mij tweede kamerlid mag zijn en de regering mag controleren, kom dan niet bij mij terug om te vragen welke beslissingen je moet nemen. Mijn mening is niet wat relevant is in deze democratie: want ik ben geen expert op het gebied van sociale zekerheid, defensie, aandachtswijken of landbouw. Wat belangrijk is, is dat ik erop vertrouw dat jij ongeveer dezelfde beslissing neemt als ik gedaan zou hebben wanneer ik de stukken wel gelezen zou hebben. Ik heb daar even geen tijd voor, want ben te druk met het opleiden van je kinderen.

      Verkiezingen moeten gaan over de zoektocht naar gelijkgestemden: ik ben op zoek naar echte liberalen5, die inzien dat de beste investering in onze economie een investering in gedegen onderwijs voor iedereen is. Liberalen die inzien dat voor een gezonde maatschappij een sociaal vangnet net zo noodzakelijk is als een goed investeringsklimaat. Dus @Apechtold: je kan op mijn stem rekenen, wanneer je ophoudt met het vragen naar mijn ongefundeerde mening en referenda uit je verkiezingsprogramma haalt.

      Daarom is de achtste stelling bij mijn proefschrift:

      In een democratie moet gelden dat elke stem telt, maar zeker niet dat elke mening telt


      1"the dude" zit ook in mijn proefschrift. Ik stuur een gesigneerde versie naar diegene die hem als eerste vindt.
      2ik schreef hier bijna automatisch "bezorgde moeder", maar realiseerde me bij nalezen dat ik net zo veel onterecht bezorgde vaders ken.
      3in media-jargon: voxpop. journalisten gaan "even voxpoppen". Lees Joris Luyendijks "Het zijn net mensen" over hoe de voxpop tot stand komt.
      4Elke minister die zo'n antwoord durft te geven verdient wat mij betreft de Thorbecke-prijs.
      5dus niet de VVD met zijn schijnveiligheids-samenleving waar je je persoonlijke vrijheden (privacy) voor moet opgeven.