/
    • ik wil ook bere-armen!

      Elke Amerikaanse man heeft het recht op bere-armen! Ok, flauw, sorry. Het recht op het dragen van wapens (to bear arms). Waarom? Om zichzelf tegen de overheid te verdedigen. Zo staat het in de grondwet. In de 225 jaar sinds de grondwet opgesteld is, heeft diezelfde overheid de Apache gevechtshelicopter aangeschaft. Succes met je daartegen verdedigen. Dat een wapenwedloop tussen een overheid en haar burgers niet verstandig is, zijn zelfs de Amerikaanse hardliners het mee eens. Maar ook al is de situatie gewijzigd, ook al is het resultaat een aantoonbaar onveiliger land: waag het niet om aan het recht op het dragen van wapens te komen. Waag het niet om aan de grondwet te komen.

      Een grondwet die 225 jaar geleden opgesteld is door "The Founding Fathers", een verzameling rijke witte slaven bezitters. Die grondwet wordt nu als onaantastbaar beschouwd. Terwijl diezelfde grondwet toestaat dat er veranderingen, genaamd amandementen, aan toegevoegd worden. Toen de Verenigde Staten pas bestonden gebeurde dat nog regelmatig. Zo staat het recht op bere-armen in het beruchte tweede amandement. Maar tegenwoordig is een amandement erdoor krijgen een extreem langdurig proces. Het tweede amandement ooit ingediend, in 1789, werd pas in 1992 geratificeerd. Tegenwoordig zijn de woorden van de grondwet en de amandementen in steen gegoten. Politieke strijd gaat in de Verenigde Staten vaak niet over wat er in de grondwet zou moeten staan, maar hoe de grondwet geinterpreteerd moet worden. In politieke debatten claimen beide kanten dat "The Founding Fathers", als ware het profeten, het zo niet bedoeld zouden hebben.

      Het laatste woord in vele politieke discussies is in "the land of the free" niet aan de kiezer, zelfs niet aan de gekozen president, maar aan de Supreme Court: de hoogste rechtbank die onder andere toetst of wetten en uitspraken van andere rechtbanken wel "grondwettelijk" zijn. Volgens de interpretatie van de rechters van de Supreme Court natuurlijk. De rechters van de Supreme Court worden benoemd voor het leven. Als er eentje afzwaait (of omvalt), dan wijst de president een nieuwe aan. Als je als president een lange politieke erfenis wil achterlaten, stel je dus rechters aan die jouw interpretatie van de grondwet delen.

      En dus mag je in de Verenigde Staten nog steeds wapens dragen. Want de bere-armen interpretatie van "to bear arms" heeft nog niet genoeg support in de Supreme Court. En omdat de heilige grondwet voorlopig niet geamendeerd zal worden, stel ik als 7de stelling bij mijn proefschrift:

      De religie met de meeste invloed op de politiek van de USA is “grondwet-ism”, waarin het heiligschennis is om te twijfelen aan een 225 jaar oud document.